Faruk Özgör – Üroloji Uzmanı
Haseki Eğitim Araştırma HastanesiDoç.Dr. Faruk Özgör, İstanbul, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan üroloji doktorudur.
Üroloji Uzmanı
VARİKOSEL NEDİR?
Varikosel testislerin etrafını saran toplardamarların genişlemesi, varisleşmesidir. Varikosel ergenlik döneminden başlayarak tüm erkeklerin %15-20’sinde gözlenebilen bir durumdur. Varikosel erkeklerde sperm üretiminde bozulmaya, sperm kalitesinde düşmeye ve bunun sonucu olarak da infertilite yani kısırlığa neden olabilir. Varikosel erkeklerdeki en sık infertilite nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır.
Varikoselin belirtileri nelerdir?
Varikosel her zaman belirti vermese de erkeklerin %2-10’unda testislerde ağrı olabilir. Ağrının yeri hasta tarafından genelde tam olarak belirlenemez ve ağrı gün içinde ayakta kalma sonucu, fiziksel zorlanma, ıkınma ile artar; sırtüstü uzanıldığı zaman ise azalır.
Varikoselin zararları nelerdir?
Varikosel ergenlik ile başlayıp zaman geçtikçe ilerleyebilen bir durum olduğundan zamanla;
Kısırlığa,
Kasığa ve testislere vuran ağrıya,
Etkilenen testisin küçülmesine(atrofi),
Bunun sonucu olarak testosteron hormon seviyesinde azalmaya neden olabilir.
Varikosel tanısı nasıl konulmalıdır?
Varikosel tanısı deneyimli hekimlerin fizik muayenesi ile konulmalıdır. Ultrason tanıya yardımcı bir yöntem olsa da varikosel tanısında mutlak gerekli değildir, el ile muayenede tanı konulamayan veya arada kalınan durumlarda Skrotal Doppler Ultrason kullanabilir.
Varikosel ne zaman tedavi edilmelidir?
Varikosel kısırlığa (infertilite), ağrıya, testislerde küçülmeye (atrofi) neden olduğu durumlarda tedavi edilmelidir. Genel olarak fizik muayene ile hissedilemeyen varikosel olguları tedavi gerektirmezken ağrı, kısırlık gibi durumlarda ultrason yardımıyla tanı konulan varikosel olguları tedavi edilebilir.
Varikoselin tedavisi nasıl yapılmalıdır?
Varikoselin altın standart tedavisi cerrahidir. İlaç ile tedavi mümkün değildir. Cerrahi tedavi ile amaç genişlemiş toplardamarları (variköz venleri) kapatarak kan akışını normal damarlar üzerinden sağlamaktır. Varikoselin altın standart cerrahi tedavisi mikroskopik yapılan varikosel operasyonudur.
Varikosel tedavisinde uygulanan en iyi yöntemde; varikosel nüksü, arter yaralanması ve ameliyat sonrası hidrosel oluşumu gibi komplikasyon oranları en düşük ve ameliyat sonrası sperm parametrelerinde iyileşme ve gebelik oranları diğer yöntemlerden daha yüksek olmalıdır.
Neden mikroskopik varikoselektomi?
Mikroskop veya optik büyüteç kullanılmadan yapılan konvansiyonel varikoselektomide, küçük internal spermatik ven dallarının görülememesi nedeniyle bağlanamaması varikosel tedavisinde en önemli nüks nedenidir bu nedenle tecrübeli hekimlerce uygulanacak mikroskopik varikoselektomi nüks oranlarını en aza indirirken ameliyat sonrası sperm değerlerinde anlamlı iyileşme ile sonuçlanacaktır.
Varikosel ameliyatında ne kadar büyüklükte bir kesi uygulanır?
Varikosel ameliyatı inguinal(kasık) bölgesine yapılan 3-4 cm’ lik bir kesi ile yapılmaktadır. Operasyon sonrası subkutan atılan ve kendiliğiden eriyen dikiş ile ameliyat yerinde iz kalma en az düzeye indirilir.
Varikosel ameliyatından sonra hastanede yatış gerekir mi?
Mikroskopik yapılan varikosel operasyonu sonrasında hastalar aynı gün taburcu edilebilmekte ve bir sonraki gün normal hayatlarına dönüş sağlanabilmektedir.
Varikosel ameliyatında hangi tür anestezi uygulanır?
Varikosel ameliyatı genel anestezi veya spinal anestezi altında yapılabilir. Her iki anestezi türünün avantajı ve dezavantajı olmakla birlikte hastanın ek hastalıkları ve genel durumuna göre karar verilmektedir. Spinal anestezi alan hastalarda operasyon sonrasında idrar yapamama durumu gelişebilmekte ve bu durumda sonda takılması gerekmektedir fakat normal şartlarda operasyon sonrası rutin sonda uygulaması tercih edilmemektedir. Varikosel ameliyatı sorasında rutin dren konulması da genelde tercih edilmemektedir.
Varikosel operasyonu sonrası sperm sayısı nasıl değişir?
Mikroskopik yapılan varikosel operasyonu sonrasında olguların yaklaşık %50’sinde total motil (hareketli) sperm sayısında %50’den fazla artış, cerrahinin mikroskopik yapılması operasyonun başarısını arttırdığı yayınlanan bilimsel makaleler ile desteklenmektedir.
Varikosel operasyonunun başarı oranı nedir?
Varikosel operasyonu sonrası gebelik %36-43 oranında sağlanmakta ve genellikle gebelik 8.ayda sağlanmaktadır. Başarısız veya nüks varikosel tedavisinde de mikroskobik varikoselektomi sonrası semen parametrelerinde anlamlı iyileşme ve olguların %23’ünde spontan gebeliğe ulaşılmıştır.
İlgili Blog Yazısı Yok