Sistosel-Mesane Sarkması

SİSTOSEL (İDRAR TORBASI SARKMASI) VE REKTOSEL (BAĞIRSAK SARKMASI) NEDİR?

  Sistosel olarak adlandırılan idrar kesesi sarkması, mesanenin vajina ön duvarından dışarı doğru fıtıklaşmasına verilen isimdir.

Risk faktörleri:

  • Çok doğum yapmış olmak
  • Zor doğumlar
  • İleri yaş (kasların zayıflaması nedeniyle)
  • Kronik öksürük, astım, KOAH gibi karın içi basıncını artıran durumlar yer alır.

   Sistosel görülen kişilerde genellikle vajinadan dışarı doğru fıtıklaşan mesanenin el ile hissedilmesi, ilişki sırasında ağrı, özellikle öksürme-hapşırma ya da ağır yük kaldırma sırasında idrar kaçırma, idrarını tam boşaltamama hissi veya fıtıklaşan mesaneye bastırarak idrarını boşaltma, kasıklarda ağrı gibi şikayetler görülür.

     SİSTOSEL NASIL TEDAVİ EDİLİR?

    Bu şikayetler ile hekime başvuran kişiler yapılan muayene sonrası sistosel tanısı konulmuş ise sistosel onarımı olarak bilinen ameliyat ile tedavi edilir. Ameliyat sonrası genellikle 1 gün yatış yapılır ve sonrasında kişiler taburcu edilir.

    Taburculuk sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Ameliyat sonrası ilk günlerde ameliyat bölgesi ıslak kalmamalıdır. Özellikle duş sırasında bu duruma dikkat edilmelidir. 6 hafta kadar cinsel ilişki önerilmemektedir. Ameliyat bölgesinde meydana gelebilecek enfeksiyon ve diğer yara yeri problemlerini önlemek için bahsedilen hususlar ve hijyene dikkat edilmelidir.

    Genel olarak pelvik taban kasları olarak adlandırılan kalça çevresinde bulunan kaslar genital organların mevcut pozisyonlarını korumalarını sağlamaktadır. Pelvik taban kaslarının çeşitli nedenlerle zayıflaması sonucu rahim, mesane ve bağırsak ayrı ayrı veya birlikte vajenden fıtıklaşabilir.

    Benzer şikayetlere neden olan rektosel (bağırsak sarkması) ve uterus (rahim) sarkması gibi durumların sistosel ile birlikte görülme ihtimali vardır. Hastaların uzman hekime başvurusu sırasında eşlik eden bu hastalıkların varlığına göre ameliyat tekniğine karar verilir ve kişiler bu konuda bilgilendirilir.